Nemzetközi siker! A GTK diákcsapata nyerte a kanadai University of Calgary gazdasági esettanulmány-versenyét

Történelmi jelentőségű eredményt ért el a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának négy magyar tagozatos mesterképzéses hallgatója (három GTK-s hallgatóval), akik a virtuális dobogó legfelső fokára állhattak fel a kanadai University of Calgary világszintű esettanulmány-versenyén, elsőként szerezve ezáltal az egyetem történetében első helyezést egy globális szintű gazdasági esettanulmány-versenyen.

A kolozsvári csapat, melynek tagjai Borsos András (Vállalati Pénzügyi Menedzsment mesteri, 1. év), Deák Péter (Vállalkozásmenedzsment, 2. év), Kelemen Kincső (Vállalkozásmenedzsment, 2. év) és Sata Bálint (Vállalati Pénzügyi Menedzsment mesteri 1. év) voltak, előbb egy világszintű selejtezőt követően jutott be a legjobb 10 egyetemi csapat közé, akik egy újabb 24 órás esettanulmány-megoldást követően prezentálhatták megoldásukat a verseny döntőjében.

A „EnergyBowl Case Competition 2021” elnevezésű verseny döntőjére 2021. február 17-18-án került sor a 10th Annual Alberta Student Energy Conference rendezvény keretén belül a kanadai University of Calgary szervezésében. A verseny döntőben a kolozsvári BBTE és a GTK csapata kanadai, kínai, olaszországi, hollandiai, brit, mexikói, libanoni, perui és indiai egyetemek csapataival kellett megküzdjön a dobogós helyezésekért. A verseny során a döntőbe jutott csapatok egy kanadai olajipari vállalat, a Cenovus számára kellett kidolgozzanak egy stratégiát az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentésére vonatkozóan, alátámasztva a javasolt fejlesztések gazdasági és környezeti fenntarthatóságát is.

A megoldások online kerültek bemutatásra egy a vállalat képviselőiből és nemzetközi tanácsadó cégek gazdasági szakembereiből alkotott szakmai zsűri előtt. A zsűri döntése alapján a versenyt 2021-ben a kolozsvári BBTE-t képviselő, „Synergy Consulting” fantázianevet viselő csapat nyerte, akik egyben a rendezvény 2000 $-os fődíját is elhozták, valamint elnyerték a jogot, hogy megoldásukat a Cenovus vállalat felsővezetésének is bemutathassák.

A csapat felkészítő tanárai dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel-Zoltán és dr. Rácz Béla-Gergely voltak.

A BBTE és a GTK különböző diákcsapatai értek már el kiemelkedő eredményeket nemzetközi esettanulmány-versenyeken, mint amilyen a 2019-ben megszerzett 2. helyezés a Norwegian School of Economics vagy a mexikói Universidad Panamericana versenyén, de kolozsvári csapat a világszintű, több kontinensre kiterjedő nemzetközi esettanulmány-versenyek történetében most állhatott fel először a dobogó legmagasabb fokára. Gratulálunk a csapatnak és felkészítő tanáraiknak a történelmi sikerhez!