Döntőbe jutás és különdíj a mexikói Universidad Panamericana nemzetközi esettanulmány-versenyén

Kiemelkedő nemzetközi eredményt értek el a Gazdasági Tanácsadó Klub és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatos hallgatói a mexikói Universidad Panamericana online esettanulmány-versenyén, ahol két döntős szereplés és egy különdíj birtokosaként zárták a versenyt

2020. október 5-7. között került megrendezésre a mexikói Guadalajarában található Universidad Panamericana által szervezett, idén azonban online térben zajló Virtual Case Competition, 17 egyetemi csapat részvételével. A verseny két fordulóból tevődött össze, mindkét fordulót pedig egy nagydöntő követett. A kolozsvári csapatot Farkas-Hegyi Beátrix (Menedzsment, 3. év), György Ákos (Pénzügy és bank, 2. év), Izsák Réka (Pénzügy és bank, 3. év) és Tiboldi Dorka (Gazdasági informatika, 3. év) GTK tagok képviselték.

Idén nem csupán az online tér jelentett újítást a verseny életében, ugyanis az egyes egyetemeket képviselő csapatok a fordulók során nem saját csapattársaikkal dolgoztak együtt az esettanulmány-megoldásokon, hanem összekeverve más résztvevő egyetemek hallgatóival. Az így kialakult új csapatok – melyek az egyes fordulók során ismételten átrendeződtek – 15 óra alatt kellett megismerjék egymást és kialakítsák közösen megoldásaikat. Az új csapatok által elért helyezések pontokká alakultak a tagok szintjén, ezeket a pontokat pedig az egyének saját egyetemük számára gyűjtötték.

Az első fordulóban a csapatok egy helyi bútorgyártó vállalat számára kellett online- és nemzetközi szintű értékesítési stratégiát kidolgozzanak. Ebben a fordulóban a kolozsvári csapat összes tagja a csoportkör harmadik helyén végzett.

A második fordulóban a résztvevők a YouTube számára javasolhattak stratégiát a vállalat latin-amerikai pozíciójának megerősítése érdekében. A kolozsvári diákok külön-külön csapatokból ugyan, de mindannyian kiemelkedő teljesítményt nyújtottak ebben a fordulóban: Farkas-Hegyi Beátrix – csoportelső helyezés, György Ákos – csoportmásodik helyezés, Izsák Réka – csoportelső helyezés, Tiboldi Dorka – csoportnegyedik helyezés.

A csoportelső helyezések után egyetemünk két hallgatója elnyerte a jogot, hogy a verseny nagydöntőjében szerepelhessen. A döntőben Izsák Réka és csapata megoldásukat bemutatva a dobogó második fokára állhatott fel, Farkas-Hegyi Beátrix és csapata pedig osztott harmadik helyezést tudhatott magáénak.

Továbbá, Izsák Réka harmadéves hallgatónk kimagasló Q&A teljesítményének köszönhetően a verseny erre irányuló egyéni különdíját is elnyerte.

Az egyéni pontszámok összesítése alapján a dobogó első fokán az American University of Beirut, a másodikon a HEC Montréal, a harmadikon pedig a City University of Hong Kong végzett.

Gratulálunk hallgatóinknak!